Hulp bij materiaal lenen

Hier vind je alle informatie over hoe je materiaal kunt lenen, en terugbrengen.


Lenen & terugbrengen

Wat is het maximum te lenen materialen?

Hoeveel materialen je mag lenen is afhankelijk van het abonnement van je keuze. Bekijk hier de verschillende abonnementen en hun mogelijkheden.

Hoe lever ik het materiaal weer in?

Je levert jouw geleende materialen zelf in via de zelfservicebalie. Vergeet hierbij niet om op de innamebon te controleren of alle ingeleverde titels vermeld staan. Mocht dit niet het geval zijn, dan kun je dat direct melden bij een medewerker.

Je kunt geleende materialen in elke vestiging van de bibliotheek inleveren. Inleveren hoeft dus niet in dezelfde vestiging waar je het materiaal geleend heeft. 

Als je materialen te laat inlevert wordt er te laat-geld berekend.

Hoe voorkom ik dat ik te laat ben?

Als jouw emailadres bekend is bij de biblotheek, ontvang je enkele dagen voor het verstrijken van de uitleentermijn een e-mailbericht. Zo kun je op tijd jouw geleende materialen inleveren.

Of je verlengt de geleende materialen indien mogelijk; dat kan 24 uur per dag, elke dag van de week via 'Mijn Bibliotheek'.

Let op: Je blijft wel zelf verantwoordelijk voor het op tijd inleveren. Lever je toch jouw materialen te laat in, dan moet je telaat-geld betalen.

Je kunt echter geen rechten hieraan ontlenen, het komt voor dat leden de mail niet ontvangen. Dit kan uiteenlopende redenen hebben. Bijvoorbeeld dat het bericht in de spam zit. 

Is er een haal- en brengservice voor ouderen?

Ja die is er: Bieb aan huis

Kun je door gezondheidsproblemen niet zelf naar de bibliotheek komen? Laat dan de boeken en andere media bij jou thuis brengen. Bieb aan Huis is bedoeld voor inwoners uit onze regio. Deelname is gratis, je betaalt alleen je bibliotheekabonnement.

Lees hier meer.


Verlengen

Hoe kan ik verlengen?

Je kunt op 3 manieren verlengen:

Via internet
Log in met je persoonlijke lenersnummer (het nummer van je bibliotheekpas, zonder spaties) en je pincode (Deze bestaat uit vier cijfers: geboortemaand / geboortejaar (MMJJ). Het verlengen via internet is gratis. Je betaalt wel het voor de materialen geldende leengeld. Dit bedrag kun je betalen bij je eerstvolgende bezoek aan de bibliotheek. Bij verlengen via internet wordt verlengd met de standaard leenperiode. Bij tarieven zie je hoe lang je de verschillende materialen mag houden. Heb je vragen over het verlengen via internet? Neem dan contact met ons op via klantenservice@bibliotheekdedomijnen.nl.

Telefonisch
Tijdens de openingsuren van je eigen bibliotheekvestiging kun je telefonisch je materialen verlengen. Telefonisch verlengen is gratis, behalve de telefoonkosten en eventueel leengeld. Je kunt deze bedragen betalen bij je eerstvolgende bezoek aan de bibliotheek. Bij telefonisch verlengen wordt altijd verlengd met de standaard leenperiode. Bij abonnementen en tarieven zie je hoelang je de verschillende materialen mag houden. 

Aan de balie
Je kunt aan de balie van de bibliotheek je materialen laten verlengen. Neem hiervoor je bibliotheekpas mee. Je kunt direct het eventuele leengeld betalen. 

 

Wat zijn de voorwaarden om te kunnen verlengen?

Na de eerste leenperiode bestaat de mogelijkheid de geleende media te verlengen. In een aantal gevallen kan er NIET worden verlengd:

  • de titel is gereserveerd door een andere klant
  • het openstaand bedrag op je pasje is hoger dan € 2,00
  • het openstaand bedrag op je pasje is lager dan € 2,00 maar het bedrag staat al langer dan 2 maanden open
  • het is een sprinter: deze kunnen niet via internet verlengd worden
  • het maximum van 4 keer verlengen is bereikt.

(Op een groot instellingsabonnement kan maximaal 1 keer verlengd worden.)


Betalen

Wat betaal ik als ik te laat ben?

Je betaalt te laat-geld per item per dag, met een maximum per item van € 5,00.  

Boek / tijdschrift / video / luisterboek:  € 0,10
Informatieve cd /cd-rom / dvd / taalcursus:  € 0,15 
Cd / dvd:  € 0,15 

Drie weken na het verstrijken van de uitleentermijn wordt een 1e herinnering gestuurd en twee weken later de 2e herinnering.

Als de materialen na deze herinneringsberichten nog niet ingeleverd zijn, wordt er een nota met te laat-geld, vervangings- en administratiekosten gestuurd. Worden de materialen dan nog niet ingeleverd, dan wordt er een herinneringsnota gestuurd.


Reserveren & aanvragen

Hoe reserveer ik materiaal?

Het reserveren van materialen van de Bibliotheek is gratis. Reserveren kan via de catalogus op onze website. Via de zoekbalk op de homepagina geef je een zoekterm in. Klik vervolgens in de resultatenlijst op de gewenste titel en ga door naar ‘Reserveren’.

Log in met je pasnummer en wachtwoord (zie: Inloggen in 'Mijn Bibliotheek', hoe werkt dat?). Kies de vestiging waar je het materiaal wilt ophalen. Natuurlijk kan je ook reserveren aan de balie in de bibliotheek.

Hoe kan ik op titels zoeken?

Kijk in de catalogus en zoek op de titel.

Hoe vraag ik materiaal aan uit andere bibliotheken?

Wil je iets lenen uit een andere bibliotheek? Maak dan gebruik van de Aanvragen bij bibliotheek.nl mogelijkheid. Hiermee kun je 24 uur per dag, zeven dagen per week eenvoudig zoeken en aanvragen bij je eigen bibliotheek én bij andere bibliotheken. Hier beschik je over ruim 35 miljoen boeken, cd’s, dvd’s, films, luisterboeken, games en muziekpartituren. 

Hoe vraag ik materiaal aan uit Universiteitsbibliotheken?

Via WorldCat Discovery kun je wetenschappelijke boeken lenen die je eigen Bibliotheek niet heeft. Je vindt hier boeken van universiteitbibliotheken, musea en onderzoeksinstellingen van over de hele wereld. Alle boeken die in Nederland beschikbaar zijn, kun je lenen.


Verlies of beschadiging

Hoe vraag ik een nieuwe pas aan?

Kom naar een van de bibliotheekvestigingen en neem je legitimatiebewijs mee.

Kosten:

  • Duplicaatpas bij verlies € 4,00.

Hoe vraag ik een Reserve-pas aan?

Kom naar een van de bibliotheekvestigingen en neem je legitimatiebewijs mee.

Kosten:

  • Reserve-pas op ander adres: € 5,50 per persoon. Let op: op de reserve-pas kunnen geen e-books geleend worden
  • En/of pas op hetzelfde adres: € 5,50 per persoon. Dit is een 2e pas (een abonnement met twee passen voor meelezende huisgenoten). Op de 2e pas kunnen geen e-books of luisterboeken geleend worden.


Geen antwoord op je vraag gevonden?

Neem contact met ons op